Om John
John "Talare John" Ernstsson, 2020

Om mig

Sedan 2008 har jag föreläst och gett kurser inom ämnena återhämtning, personlig utveckling och psykisk hälsa. Jag brinner för dialoger och att tänka ut tankar. När jag inte föreläser jobbar jag vanligtvis som datakonsult.


Ofta blir man som person bedömd utifrån yttre och materiella attribut, status, diagnoser eller titlar, vilket jag kan tycka är ganska absurt. Alla har vi nog våra förutfattade meningar, men för mycket antaganden och stigmatisering (oavsett eventuell yrkesroll) är säkerligen inte bra för någon.


Jag befann mig i en galen tid av blandmissbruk och psykoser på 90-talet, med återkommande psykiatrisk tvångsvård och långt ifrån allt var frid och fröjd. Med olika redskap, behandlingsmetoder och tankesätt har jag haft turen att komma till en ny, fungerande vardag och tillvaro. Det senaste decenniet har faktiskt absolut varit över förväntan!


Jag hoppas kunna bidra till att andra, som har det svårt just nu, kan använda någon del av informationen i berättelsen om mitt livsöde i sitt eget tillfrisknande. Dessutom finns det många strategier i upplevelsen som "vem som helst" kan ha nytta av och använda sig av i vardagen, förhoppningsvis för att göra sin tillvaro lite bättre och roligare.

Utmärkelser / Intyg

De största utmärkelserna jag fått genom åren är feedbacken och kommentarerna efter föreläsningar. Jag vidareutbildar mig dock ständigt inom området personlig utveckling och i diverse psykologi-genrer för att kunna bygga på med fler dokument och diplom, men framförallt för att lindra min ständiga kunskapstörst.

Boston Psychiatric Rehab.

Rehabiliteringsmetoden från Boston University har varit till stor hjälp för mig och andra personer i utsatta situationer! Dessutom kan många delar av utbildningen även appliceras i vardagliga situationer.

Boston rehabiliteringsmetod

Särskilt intyg

Den väldigt verkliga skolan som ledde till en utmärkelse för hög grad av galenskap påbörjade jag på 90-talet. Eftersom det inte finns något certifikat på egen livserfarenhet gjorde jag ett själv..

Hittade inget certifikat eller intyg på egen upplevelse, så jag gjorde ett själv. 🙂

Certifierad i "Första hjälpen till psykisk hälsa"

Våren 2021 genomgick jag en ny utbildning för och från Malmö Kommun. Som namnet kanske avslöjar berörde kursen ämnet psykologi och beträdde den gröna marken kring respektfullt bemötande. Med syfte att hjälpa personal inom kommuner, rättsväsende och andra yrkesgrupper att hantera psykisk ohälsa ledde kursen till en fräsch bok i hyllan. ->

"Första hjälpen till psykisk hälsa" - En tolkning av något som borde vara "sunt förnuft".

Referenser

Här nedanför listas några av de uppdrag jag haft nöjet att medverka i.

Malmö: Kurser om återhämtning

Som kursledare har jag kontinuerligt sedan 2012 hjälpt till att utbilda så gott som samtliga anställda inom socialpsykiatrisektorn i Malmö Kommun; Personal inom socialtjänsten, uppsökande verksamhet, socialsekreterare inom individ- och familjeomsorg. Biståndshandläggare socialpsykiatri, personal vid LSS-boende, personliga assistenter, arbetsterapeuter, m.fl.

Föreläsningar i Lund och Malmö

Tusentals högskoleelever i Malmö och Lund (huvudsakligen på de vård-inriktade programmen) har råkat ut för min berättelse. Tack och lov verkade de flesta gilla det!

Föreläsningar i Stockholm

Tack vare mina kära kolleger och vägledare i Veckla har jag haft förmånen att få tala i Stockholm. Uppdragen i huvudstaden innefattade bl.a. föreläsningar vid konferenser och för Stockholms kommun.

Återhämtningskurser i Ystad

Kurser för allmänheten resulterade i givande och roliga dialoger! På uppdrag av Ystads kommun var jag kursledare här.

Föreläsningar i Södertälje

I Södertälje kommun talade jag om personlig utveckling och återhämtning, inför personal med komplexa arbetsuppgifter.

Föreläsningar i Åkersberga

Jag har föreläst inför personal i Österåkers kommun (politiker, arbetsförmedlingen, soc., försäkringskassan, m.fl.).

Föreläsning på SUS i Malmö

Hösten 2019 framförde jag min egen föreläsning "För öppen omtanke i vården" inför nyutexaminerade läkare på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Återhämtningskurser för RSMH

I Lund, under hösten 2019 och våren 2020 pratade vi om återhämtning. En blandad grupp med medarbetare, personal, beslutstagare och brukare/privatpersoner resulterade i många känslor och tankar, samt en hel del konstruktiva steg!

Föreläsning på distans för Consensum

Under Coronakrisen 2020 övergick som bekant många utbildningar från IRL möten till molnbaserade sammankomster. Personligen föredrar jag oftast fysisk närvaro, men distansföreläsningar kommer absolut på en stark andraplats. :-) Resultatet av detta skärmmöte med personer som kommer ha viktiga yrkesroller inom vården blev ändå ett känsloladdat, och i mina ögon, mycket fint och givande möte.

Distanskurser för Malmö Kommun

Under 2021 hjälpte jag till med en ombildad återhämtningsinriktad utbildning för Malmö Kommun.

Återhämtningskurser för RSMH '21

Hösten 2021 var det dags för nya möten i verkligheten. I Kristallen (Lunds Kommunhus) diskuterade personer med olika bakgrund, synsätt och titlar fantastiskt intressanta idéer och ämnen, för att främja tillvaron på ett både personligt och yrkesmässigt plan.