Om John

Om mig

Sedan 2008 har jag föreläst och gett kurser inom ämnena återhämtning, personlig utveckling och psykisk hälsa. Jag brinner för dialoger och att tänka ut tankar. När jag inte föreläser jobbar jag vanligtvis som IT-konsult (PCFix.se) eller är ute och filmar i den vackra men stundtals stormiga naturen.


Ofta blir man som person bedömd utifrån yttre och materiella attribut, social status, diagnoser eller titlar, vilket jag kan tycka är ganska absurt. Alla har vi nog våra förutfattade meningar som vi kan brottas med, men för mycket antaganden och stigmatisering (oavsett eventuell yrkesroll) är säkert lika illa som en överdriven fåfängdhet.


Själv befann jag mig i en galen tid av blandmissbruk och psykoser på 90-talet, med återkommande psykiatrisk tvångsvård och allsköns problem som följd. Där i dåtiden var det mesta långt ifrån frid och fröjd. Men med olika tankesätt och behandlingsmetoder har turen och händelseförloppen de senaste åren lett till en annan väg, där vardagsproblemen är mer jordnära och tillvaron mycket rimligare. 


Jag hoppas kunna bidra till att andra, som har det svårt just nu, kan använda någon del av informationen i berättelsen om mitt livsöde i sitt eget tillfrisknande. Dessutom finns det många strategier i upplevelsen som "vem som helst" kan ha nytta av och använda sig av i vardagen, förhoppningsvis för att göra sin tillvaro lite bättre och roligare.

John, 2022
John, 2020

Utmärkelser / Intyg

De största utmärkelserna jag fått genom åren är feedbacken och kommentarerna efter föreläsningar. Jag vidareutbildar mig dock ständigt inom området personlig utveckling och i diverse psykologi-genrer för att kunna bygga på med fler dokument och diplom, men framförallt för att lindra min ständiga kunskapstörst.

Boston Psychiatric Rehab.

Rehabiliteringsmetoden från Boston University har varit till stor hjälp för mig och andra personer i utsatta situationer! Dessutom kan många delar av utbildningen även appliceras i vardagliga situationer.

Boston rehabiliteringsmetod

Särskilt intyg

Den väldigt verkliga skolan som ledde till en utmärkelse för hög grad av galenskap påbörjade jag på 90-talet. Eftersom det inte finns något certifikat på egen livserfarenhet gjorde jag ett själv..

Hittade inget certifikat eller intyg på egen upplevelse, så jag gjorde ett själv. 🙂

Certifierad i "Första hjälpen till psykisk hälsa"

Våren 2021 genomgick jag en ny utbildning för och från Malmö Kommun. Som namnet kanske avslöjar berörde kursen ämnet psykologi och beträdde den gröna marken kring respektfullt bemötande. Med syfte att hjälpa personal inom kommuner, rättsväsende och andra yrkesgrupper att hantera psykisk ohälsa ledde kursen till en fräsch bok i hyllan. ->

"Första hjälpen till psykisk hälsa" - En tolkning av något som borde vara "sunt förnuft".

Kurs från VISAM

Hösten 2023 gick jag igenom denna distansutbildning, med fokus på betänkanden för de som arbetar med eller stöttar äldre personer med svår psykisk ohälsa. En mycket intressant kurs med grundläggande fakta!

Utbildning i Göteborg, hösten 2023

Vecka 47, i november blev jag hastigt inringd för att hålla låda under en kurs i Göteborg. Tycker att trafiken där är besynnerlig (faktiskt hemsk), men väl framme på Gårda Konferens syntes 99.9% glada ansikten under de två utbildningsdagarna. Verkade dock som att en av myndighetens deltagare tog sig dit för de fina bullarnas skull, men det är ju alltid kul med nya erfarenheter och Bea lös så klart som vanligt. Ja, jag vet att det inte är lätt att få sin gamla goda världsbild och syn på mentala (o)förmågor i gungning. Sanningen är den, att jag gång på gång blir påmind om samma sak när jag är ute och föreläser; Det finns så många fantastiska människor i världen och ofta mycket närmare än man tror. Så för själsliga syster och bror fortsätter jag försöka göra världen lite mindre stor.

Paneldebatt i Malmö Universitet, 4 december 2023

Även i år hade jag äran att få vara en del av panelen på Universitet under dagarna med särkskild inriktning på psykisk ohälsa. Jag upplevde en upplyftande sammankomst med många förstående elever och fenomenala kollegor. Önskar skicka ett särskilt tack till alla som på olika sätt är involverade i förbättrandet av samhället.

På tal om året 2023

Under detta år blev det förutom det som redan skrivits här sedvanliga föreläsningar för Consensum Utbildningar, som numera helt gått över till digitala möten. Jag fick även uppdrag i Karlstad och Lund för RSMHs nya VISAM projekt, som verkar för välbefinnande och värdighet för äldre med psykisk ohälsa. Det kan vara svårt att komma med goda råd och sätta sig in i andra personers komplexa tillvaro, så många gånger lär jag mig själv mer än jag kan "lära ut" under mötena jag är på. Vilket faktiskt är helt naturligt med tanke på hur många kloka gubbar och tanter det finns "där ute". I våras var jag i nya lokaler i Lunds kommun och nyfiken som jag är smakade jag på en gräslig chili-smoothie under pausen (rekommenderas inte om ni har samma smak som mig), men kursdagen var förövrigt superkul, givande och varm! ❤

Referenser

Här nedanför listas några av de uppdrag jag haft nöjet att medverka i, från 2008 fram tills idag.

Malmö: Kurser om återhämtning

Som kursledare har jag kontinuerligt sedan 2012 hjälpt till att utbilda så gott som samtliga anställda inom socialpsykiatrisektorn i Malmö Kommun; Personal inom socialtjänsten, uppsökande verksamhet, socialsekreterare inom individ- och familjeomsorg. Biståndshandläggare socialpsykiatri, personal vid LSS-boende, personliga assistenter, arbetsterapeuter, m.fl.

Föreläsningar i Lund och Malmö

Tusentals högskoleelever i Malmö och Lund (huvudsakligen på de vård-inriktade programmen) har råkat ut för min berättelse. Tack och lov verkade de flesta gilla det!

Föreläsningar i Stockholm

Tack vare mina kära kolleger och vägledare i Veckla har jag haft förmånen att få tala i Stockholm. Uppdragen i huvudstaden innefattade bl.a. föreläsningar vid konferenser och för Stockholms kommun.

Återhämtningskurser i Ystad

Kurser för allmänheten resulterade i givande och roliga dialoger! På uppdrag av Ystads kommun var jag kursledare här.

Föreläsningar i Södertälje

I Södertälje kommun talade jag om personlig utveckling och återhämtning, inför personal med komplexa arbetsuppgifter.

Föreläsningar i Åkersberga

Jag har föreläst inför personal i Österåkers kommun (politiker, arbetsförmedlingen, soc., försäkringskassan, m.fl.).

Föreläsning på SUS i Malmö

Hösten 2019 framförde jag min egen föreläsning "För öppen omtanke i vården" inför nyutexaminerade läkare på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Återhämtningsutbildningar

I Lund, under hösten 2019 och våren 2020 pratade vi om återhämtning. En blandad grupp med medarbetare, personal, beslutstagare och brukare/privatpersoner resulterade i många känslor och tankar, samt en hel del konstruktiva steg!

Föreläsning på distans för Consensum

Under Coronakrisen 2020 övergick som bekant många utbildningar från IRL möten till molnbaserade sammankomster. Personligen föredrar jag oftast fysisk närvaro, men distansföreläsningar kommer absolut på en stark andraplats. :-) Resultatet av detta skärmmöte med personer som kommer ha viktiga yrkesroller inom vården blev ändå ett känsloladdat, och i mina ögon, mycket fint och givande möte.

Distanskurser för Malmö Kommun

Under 2021 hjälpte jag till med en ombildad återhämtningsinriktad utbildning för Malmö Kommun.

Återhämtningskurser för RSMH '21

Hösten 2021 var det dags för nya möten i verkligheten. I Kristallen (Lunds Kommunhus) diskuterade personer med olika bakgrund, synsätt och titlar fantastiskt intressanta idéer och ämnen, för att främja tillvaron på ett både personligt och yrkesmässigt plan. Referens från socialtjänsten.

Projekt Spira 3.0, 2021

Skurups Kommun bjöd in mig till Skurups Arena för att prata om problem och möjliga tankeverktyg för hantering av sådana. Förutom fika med kakor och kaffe blev det genuina och hjärtliga diskussioner. Jag är mycket tacksam över att få vara en del av dagen.

Återhämtningskurs Göteborg, 2021

Även i Göteborg, närmare bestämt på 

Gothia Towers, var jag som kursledare för RSMH Utbildning i farten och gav mitt bidrag till ett sunt återhämtningsinriktat arbetssätt för chefer och medarbetare inom kommunen.

Utbildning i Helsingborg

Elfte april 2022 talade jag och kollegan Beatrice Ikonen från RSMH inför en forskargrupp sammansatt av flera yrkesgrupper, bl.a. psykologer, ekonomer, socialsekreterare och kommunala beslutsfattare. Stekt fläsk med löksås och potatis serverades till lunch på hotellet Elite med havsutsikt. Förhoppningsvis blev det mer "vi" i tänkandet hos "dom", vilket borde vara ett steg i rätt riktning för utvecklingen av synen på psykiska sjukdomar.

Distansföreläsningar för Malmö 2022

Malmö Kommun kom fram till att personer som drabbats av psykisk ohälsa och/eller missbruk kan ha användning för en del av de tankeverktyg som hjälpt mig vara fri från drogmissbruk i 24 år. Detta resulterade i åtta nya, trevliga föreläsningar och intressanta reflektioner, med chefer och personal inom Kommunens socialpsykiatriska sektor.

I Lund, igen

Under våren/sommaren 2022 fick jag och Anna Glistrup återigen möjlighet att möta mycket trevliga personer med vitt skilda roller inom socialpsykiatrin. Givande diskussioner med utrymme för eftertanke, blandat med en hel del goda skratt vill jag minnas att dagarna bestod av.

Tomelilla Kommun, Skåneveckan

Som handplockad deltagare befann jag mig en höstdag 2022 på Skåneveckan. Där delade jag i sedvanlig ordning med mig av tankeverktyg och knep jag använt för att hitta en ok tillvaro i livet. Jag får ödmjukt erkänna att det är mycket hedrande när Socialpsykiatrin i Tomelilla, Skurup, Malmö, Stockholm, m.fl. headhuntar mig för dessa typer av uppdrag.

Lunds Kommun, i nådens år

God sömn och mat, hobbies och även medicin brukar jag ta upp som viktiga ingredienser för att må bra. Efter en abrupt avbruten kursdag i Lund, då jag bjöds på en ambulansfärd till akuten, blev jag återigen påmind om mina egna tillkortakommanden och kunde samtidigt tydligt se att tesen om sömn faktiskt är mycket relevant. En tid senare avrundades kursen via distansmöte. :-)

Malmö Universitet, "Brukardagen" '23

Under mina föreläsningar känner jag ibland att det är en fin balansgång mellan att vara självgod och förmedla ett positivt budskap om att återhämtning är möjligt, även utifrån svåra livssituationer. Ja, jag tror att man kan styra mycket i sitt liv utifrån ens egna handlingar och beslut, men dessvärre kan man inte styra över "slumpen" och turen. Ibland (eller kanske ofta?) går ju färden en helt annan riktning än man själv önskat. Men trots trafikkaos och röda ljus denna brukardagen gav jag inte upp. Så utan parkeringsböter och med en glad känsla inombords kunde jag sedan sova gott i några timmar den natten, utan problem!