Om John
John "Talare John" Ernstsson, 2020

Om mig

Sedan 2008 har jag föreläst och gett kurser inom ämnena återhämtning, personlig utveckling och psykisk hälsa. Jag brinner för dialoger och att tänka ut tankar. När jag inte föreläser jobbar jag vanligtvis som datakonsult.


Ofta blir man som person bedömd utifrån yttre och materiella attribut, status, diagnoser eller titlar, vilket jag kan tycka är ganska absurt. Alla har vi nog våra förutfattade meningar, men för mycket antaganden och stigmatisering (oavsett eventuell yrkesroll) är säkerligen inte bra för någon.


Jag befann mig i en galen tid av blandmissbruk och psykoser på 90-talet, med återkommande psykiatrisk tvångsvård och långt ifrån allt var frid och fröjd. Med olika redskap, behandlingsmetoder och tankesätt har jag haft turen att komma till en ny, fungerande vardag och tillvaro. Det senaste decenniet har faktiskt absolut varit över förväntan!


Jag hoppas kunna bidra till att andra, som har det svårt just nu, kan använda någon del av informationen i berättelsen om mitt livsöde i sitt eget tillfrisknande. Dessutom finns det många strategier i upplevelsen som "vem som helst" kan ha nytta av och använda sig av i vardagen, förhoppningsvis för att göra sin tillvaro lite bättre och roligare.

Boston Psychiatric Rehab.

Rehabiliteringsmetoden från Boston University har varit till stor hjälp för mig (och andra!).

Särskilt intyg

Den väldigt verkliga skolan som ledde till en utmärkelse för hög grad av galenskap påbörjade jag för över 27 år sedan. Eftersom det inte finns något certifikat på egen livserfarenhet, så jag gjorde ett själv..

Hittade inget certifikat eller intyg på egen upplevelse, så jag gjorde ett själv. 🙂
Boston rehabiliteringsmetod

Hemsidor/PC-reparationer/video- & musikproduktion

Här är några helt andra referenser, inte relaterade till min roll som föreläsare. Men kolla gärna in min musik på www.UrDJUret.com, och behöver du en hemsida eller hjälp med datorer/IT-utrustning finns NowhereElse. Även nätbutiken KvalitetShop.se drivs av mig.

Utmärkelser

De största utmärkelserna jag fått genom åren är feedbacken och kommentarerna efter föreläsningar. Jag vidareutbildar mig dock ständigt inom området personlig utveckling och i diverse psykologi-genrer för att kunna bygga på med fler dokument och diplom, men framförallt för att lindra min ständiga kunskapstörst.

Referenser

Här nedanför listas några av de uppdrag jag haft nöjet att medverka i.

Malmö: Kurser om återhämtning

Som kursledare har jag kontinuerligt sedan 2012 hjälpt till att utbilda så gott som samtliga anställda inom socialpsykiatrisektorn i Malmö Kommun; Personal inom socialtjänsten, uppsökande verksamhet, socialsekreterare inom individ- och familjeomsorg. Biståndshandläggare socialpsykiatri, personal vid LSS-boende, personliga assistenter, arbetsterapeuter, m.fl.

Föreläsningar i Lund och Malmö

Tusentals högskoleelever i Malmö och Lund (huvudsakligen på de vård-inriktade programmen) har råkat ut för min berättelse. Tack och lov verkade de flesta gilla det!

Föreläsningar i Stockholm

Tack vare mina kära kolleger och vägledare i Veckla har jag haft förmånen att få tala i Stockholm. Uppdragen i huvudstaden innefattade bl.a. föreläsningar vid konferenser och för Stockholms kommun.

Återhämtningskurser i Ystad

Kurser för allmänheten resulterade i givande och roliga dialoger! På uppdrag av Ystads kommun var jag kursledare här.

Föreläsningar i Södertälje

I Södertälje kommun talade jag om personlig utveckling och återhämtning, inför personal med komplexa arbetsuppgifter.

Föreläsningar i Åkersberga

Jag har föreläst inför personal i Österåkers kommun (politiker, arbetsförmedlingen, soc., försäkringskassan, m.fl.).

Föreläsning på SUS i Malmö

Hösten 2019 framförde jag min egen föreläsning "För öppen omtanke i vården" inför nyutexaminerade läkare på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Återhämtningskurser för RSMH

I Lund, under hösten 2019 och våren 2020 pratade vi om återhämtning. En blandad grupp med medarbetare, personal, beslutstagare och brukare/privatpersoner resulterade i många känslor och tankar, samt en hel del konstruktiva steg!

Föreläsning på distans för Consensum

Under Coronakrisen 2020 övergick många utbildningar från IRL möte till molnbaserade sammankomster. Likaså även för personer som kommer ha viktiga yrkesroller inom vården. Personligen föredrar jag nog fysisk närvaro, men distansföreläsningar kommer absolut på en stark andra plats. :-) Resultatet blev ett känsloladdat, men i mina ögon, fint och givande möte.

^